Feng shui - prozori



U urbanom okruženju bitno je osigurati što manji uticaj buke koja dopire sa prometniih ulica jer prevelika buka može izazvati stanja kao što su glavobolja, depresija ili anksioznost.

Pošto je najčešći slučaj da ne možemo birati da li se naša kancelarija nalazi u bučnom delu naselja ili ne, ono što možemo je redukovati količinu nepoželjnih zvukova unutar prostora. Taj efekat se može postići postavljanjem dvostrukih prozora. Ostala moguća rešenja su ukrasni predmeti sa tekućom vodom ili upotreba muzike sa zvukovima mora.
Drugi aspekt vezan uz prozore je pogled koji se pruža kroz njih. Smatra se povoljnim ako prostorija ’’ima pogled’’ pošto takva pozicija podstiče pozitivan Chi, a kroz prozore ulazi dovoljno sunčevog svetla, najboljeg prirodnog izvora rasvete.
Ono što bi trebalo izbegavati je ’’previše pogleda’’t.j. prozori razvučeni preko celog zida koji prušaju pogled daleko na horizont. Kao i sve ostalo, prozori moraju imati odgovarajuću proporciju prema prostoriji, a preveliki prozori dopuštaju isticanje Chi’ja. Takva se karakteristika delimično može ispraviti postavljanjem ogledala na zid sa prozorom a to bi ogledalo trebalo gledati na unutrasnjost prostorije i tako reflektirati deo Chi’ja.
Ostale nepoželjne situacije su one u kojima prozori gledaju na religijsku ustanovu, industrijski dimnjak ili masivne zgrade koje blokiraju dotok svežeg sunčevog svetla i vazduha. U poslednjem slučaju trebalo bi postaviti svetle lagane zavese i obojiti prostoriju sveltim, toplim bojama koje oponašaju izgled suncem obasjane prostorije.



Нема коментара:

Постави коментар