Feng shui – Boje




Tradicionalno, svaka kultura je bojama dodelila odredjeno značenje. Vrlo često su ta značenja zapanjujuće slična ali ponekad su vrlo različita, čak i suprotna.
Bela boja je očigledan primer jer u jednoj kulturi označava čistoću a u drugoj smrt. Zbog toga je važno uzeti u obzir lični osećaj vezan uz odredjene boje prilikom ramatranja saveta iz feng shui-ja ili bilo koje druge discipline.
U feng huiju boje se dele na dve grupe, Yin i Yang, zavisno od toga kakva im se moć pripisuje. Primarna plava (Yin boja) podstiče mir, dok primarna crvena (Yang boja) podstiče uzbudjenje ali ako se plavoj doda žuta dobije se Yang jarka zelena boja a ako se crvenoj doda plava dobije se Yin ljubičasta. Generalno, Yin boje su hladne a Yang tople boje. Feng shui boje povezuje sa pet elemenata, a saveti pri korišćenju boja odnose se na povećanje odnosno smanjenje uticaja jednog od elemenata. Da bi se povećao uticaj nekog elementa jednostavno treba dodati više njegove boje ili boje elementa koji ga stvara na pripadajućoj strani sveta. Dodavanje boja koja je kombinacija ove dve je takodjer opcija. Za razumevanje elemenata pogledajte cikluse. Tablica boja i elemenata izgleda ovako :

     Element
            Boja elementa
        Boja elementa koji ga stvara
       Voda
      Crna ili tamno plava
         Metalik, srebrna ili zlatna
     Zemlja
                  žuta
                      crvena
      Drvo
                zelena
           Crna ili tamno plava
      Vatra
                crvena
                      zelena
      Metal
  Metalik, srebrna ili zlatna
                       žuta


Voda (sever) se tradicionalno simbolizuje crnom bojom i ponekad tamno plavom. Dodatak zlatne koja predstavlja element Metala koji stvara Vodu je pun pogodak u ovom slučaju. Voda označava novac, pa kombinacija zlatne ili srebrne na crnom je idealna za stimulaciju blagostanja. Ovde nikako ne treba koristiti vatrenu crvenu jer Vatra je neprijateljski element Vodi.

Feng shui - zemlja, moleraj.blogspot.com
Zemlja se pripisuje centru, jugozapadu i severoistoku i ovde su prikladne boje od žute, bež do smedje. Treba biti oprezan da se ne doda previše bele boje ako se želi postići najbolji rezultat kao i kod elementa Vatre. Za zanimljiv, ’’energizujući’’ efekat može se dodati malo crvene a nikako ne koristiti crnu ili plavu u ovom području.
Drvo (istok i jugoistok) simbolizuje vegetaciju pa su ovde odgovarajuće boje od zelene do azurne. Crna i tamno plava boja elementa Vode pružaju potporu i jačaju pozitivan uticaj.
Vatra se pripisuje jugu gde je najbolje koristiti crvenu i narandžastu. Ponekad se i ljubičasta pripisuje Vatri ali ova boja je prikladnija centru gde žuta i njen komplement ljubičasta podržavaju element Zemlje. Srebrna (Metal) i ljubičasta (Zemlja koja stvara Metal) zajedno su kombinacija koja rezultira blagostanjem.



Feng shui - Metal, Zlato, moleraj.blogspot.com
Logično je zaključiti da je korišćenjem, samo primarnih boja teško stvoriti dizajn enterijera koji je ugodan oku. Zato je i više nego dobrodošlo korišćenje nijansi boja kao što su na primer bež umesto žute, ili boja breskve umesto crvene.Ono žto treba svakako izbegavati je boja koja oslabljuje elemenat značajan za područje na primer plava u području elementa Vatre ili srebrna u podrucju Drva.
Takodjer se mogu upotrebljavati tzv. boje naboja. Kada se koriste u maloj količini, mogu povećati efekat glavne odgovarajuće boje. Da bi saznali koje su pravilne kombinacije tih boja pogledajmo sledeću tablicu :


        Glavna boja
          Boja naboja
            crvena
             zelena
            plava
          narandžasta
            žuta
           ljubičasta
            crna
               bela
            bela
               crna
        ljubičasta
               žuta
      narandžasta
              plava
          zelena
            crvena

Нема коментара:

Постави коментар