Feng shui – Mere i oblici


Zavisno od prostorije, nameštaj bi trebao zauzimati izmedju jedne desetine i polovine površine poda. Manje od toga i soba će izgledati ’’golo’’ i neprivlačno, više od toga – izgledaće pretrpano.
Još jedna stvar koju terba imati na umu su proporcije, vrlo bitan koncept u feng shuiju. Velika prostorija bi trebala imati veće dimenzije nameštaja a manja manje dimenzije. Komad nameštaja koji nije srazmeran veličini sobe privlači pažnju stvarajući disbalans u toku Chi’ja.
Ako se nameštaj posebno izradjuje dobro je koristiti preporučljive feng shui dimenzije. U Kini se misli da neke dimenzije donose dobru kob dok druge nisu povoljne. Upotrebljavajući prave dimenzije za oznake, prozore, vrata, radne stolove, stolce, ormare itd. možemo osigurati veću verovatnoću za uspešan razvoj posla.
Same mere su uzete prema posebnom merilu, dugom otprilike 43 cm (feng shui stopa) i
Podeljenom na osam delova od kojih su neki povoljni a neki nepovoljni. Pogledajmo tablicu povoljnosti mera :

           cm
     povoljno
         napomena
       0 – 5,4
         da
            sreća
     5,5 – 10,7
         ne
           bolest
    10,8 – 16,1
         ne
           razvod
    16,2 – 21,4
         da
           pravda
    21,5 – 26,8
         da
         napredak
    26,9 – 32,1
         ne
           kradja
    32,2 – 37,5
         ne
           nesreća
    37,6 – 42,9
         da
          podrška

Za ostale veličine ciklus se nastavlja na isti način. Tri glavne dimenzije radnog stola trebale bi biti u skladu sa sa povoljnim feng shui dimenzijama, kao što bi t rebala biti visina i stražnja širina stolica, iako se ergonomija nameštaja očito mora uskladiti sa današnjim standardima. Ostali nameštaj kao što su police za knjige i staklene vitrine, takodjer se mogu dizajnirati u skladu sa tim principima.
Nameštaj dolazi u mnogo oblika uključujući pravougaoni, okrugli, ovalni i trouglasti. Poslednji u nizu bi trebalo izbegavati prema feng shuiju jer se smatra preagresivnim i izvorom mnogobrojnih Shar-ova. Bolje je kombinovati oblije oblike nego odabrati samo jedan za sve delove nameštaja pošto svaki od oblika donosi i drugačiji oblik energije u prostoru.

Нема коментара:

Постави коментар