Feng shui – Kancelarije i radni stolovi


Ko god je ikad radio u nekom preduzeću zna kakvo je takmičenje prisutno za dobre kancelarije. Uobičajeno, što je viši status zaposlenog to je veća i njegova kancelarija. Iako bi bilo idealno da svi imaju na raspolaganju dovoljno velike i dobro osvetljene kancelarije, na svakoj osobi je da učini što ugodnijim prostor koji joj je na raspolaganju.

Nepovoljne situacije i moguća rešenja

Stol se nalazi na meti oštrih uglova (Shar-ova)? – čiji smo stetan uticaj već pomenuli. Dakle, stol ne bi smeo biti na kraju dugog hodnika ili na udaru oštrih uglova zidova ili stubova, čak i drugih stolova u manjoj meri. Ako se stol ne može pomaknuti treba probati omekšati Shar postavljanjem paravana ili biljaka ispred njih.

Ukoliko je jedini izvor svetlosti iznad glave, to može uzrokovati pritisak na glavu i ramena osobe koja sedi na tom mestu. Alternativa je smestiti lampu barem pola metra ispred na stranu nedominantne ruke. U protivnom se stvara senka za vreme pisanja koje prema feng shui majstorima dovodi do smanjenja entuzijazma i motivacije.

Ako se stol nalazi u zajedničkom prostoru tj. konferencijskoj sali ili sobi za neformalne sastanke, zbog prisutne buke zaposlenom će biti teže koncentrisati se na posao. Ako je nemoguće premestiti se u drugi prostor, mogu se koristiti čepići za uši ili tražiti postavljanje paravana oko stola za veći osećaj privatnosti.
Pozicije radnog stola pri kojima osoba koja tu sedi ima iza svojih ledja prozor, vrata, hodnik ili bilo koji drugi otvoren prostor, treba popraviti postavljanjem stola uza zid ili dodavanjem paravana iza ledja zaposlenog.

Feng shui – Uopšteni saveti

Radni sto bi trebalo stalno držati čistim i urednim kako bi se podstaknuo tok povoljnog Chija i povećala koncentracija. Preporučljivo je baciti sve nebitne gomile papira ili ih barem pomeriti u ormare kako ne bi podsvesno crpili energiju, a aktuelne dokumente efektivno organizovati na policama.
Veličina stola bi trebala biti srazmerna poziciji zaposlenog u preduzeću. Uobičajeno je da predsedavajući ima veliki radni sto jer inače ne bi imao puno verodostojnosti.
Kvadratni i pravougaoni radni stolovi se smatraju prikladnima ali je najbolje da su uglovi zaobljeni tako da ni u koga ne upiru ili o njih zapinju oni koji tuda prolaze.


Нема коментара:

Постави коментар